Mi az étel allergia?

Az ételallergiák hátterében a szervezet kóros immunreakciója áll. Ezt a reakciót általában a táplálék valamelyik fehérje összetevője váltja ki, és ez a folyamat a táplálék ismételt fogyasztásával újra előidézhető. A tünetek gyakran nagyon általánosak, ezért könnyen összetéveszthetők, például a laktóz-intoleranciával, vagy az ételintoleranciával.

Leggyakoribb ételallergiák:

  • Tejfehérjeallergia
  • Szója
  • Tojás
  • Hal
  • Olajosmagvak
  • Hüvelyesek

Leggyakoribb tünetek:

  • Hasfájás, haspuffadás
  • Széklet szagának, állagának, színének, gyakoriságának a megváltozása
  • Indokolatlan súlygyarapodás, vagy csökkenés
  • Hányinger, hányás
  • Bőrviszketés
  • Csalánkiütés
  • Ekcéma
  • Elhúzódó légúti hurutok
  • Köhögés, nehézlégzés
  • Anafilaxia (súlyos tünet, azonnali beavatkozást igényel)

Az ételallergia diagnosztizálása és kezelése

A táplálékallergia alapvetően egy gyorsan és lassabban jelentkező tünettannal jelentkezhet. Az úgynevezett IgE-mediált reakció esetén az allergén elfogyasztása után két órán belül jelentkeznek a tünetek.  Ezekben az esetekben az ok-okozati egybeesés könnyen megfejthető.

A lassabban, az úgynevezett nem IgE-mediált reakció esetén jelentkező tünetek sokszor komoly kihívás elé állítják a szakembereket, ekkor elengedhetetlen egy részletes étrendi-tüneti napló pontos vezetése, ez alapján jobban kinyomozható az allergén. A lassú allergiás reakciók esetében még az is nagyon megnehezíti a helyzetet, hogy ilyenkor az allergiát kivizsgáló módszerek sem túl célravezetőek. Az általános gyakorlatban elvégzett bőrpróba (Prick-teszt) vagy a specifikus ételpanel vizsgálat is az IgE-mediált, gyors típusú allergia alátámasztására szolgál, a nem IgE-mediált, késői reakció igazolására teljesen alkalmatlan. Nem véletlen alapigazság, hogy az ételallergia klinikai diagnózis: az allergén megvonással járó panaszmentesség, majd a visszaterhelés során megtapasztalt konzekvens tünetek a perdöntőek a diagnózis kimondásában. Így fordulhat elő könnyen, hogy a gasztroenterológiai rendelésen nem is végeznek diagnosztikus vizsgálatot, hanem „csupán” (a nagyon precíz anamnézisfelvételt követően) az eliminációs diéta és az újraterhelés menetrendjét beszélik meg az orvossal.

Nutritív allergiapanel (húsok)

            Tőkehal (F3), Garnéla (F24), Kékkagyló (F37), Tonhal (F40), Lazac (F41), Disznóhús (F26), Marhahús (F27), Csirkehús (F83), Birkahús (F87)

Nutritív allergiapanel

            Földimogyoró (F13), Mogyoró (F17), Paradió (F18), Mandula (F2), Kókuszdió (F36), Búza (F4), Zab (F7), Kukorica (F8), Szezámmag (F10), Hajdina (F11), Tojásfehérje (F1), Tehéntej (F2), Tőkehal (F3), Szója (F14), Narancs (F33), Alma (F49), Banán (F92), Őszibarack (F95), Paradicsom (F25), Sárgarépa (F31), Mustár (F89), Burgonya (F35), Fokhagyma (F47)

Kategória: Betegségek

0 hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Avatar placeholder

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

A honlap további használatához a sütik használatát el kell fogadni. Részletek

A süti beállítások ennél a honlapnál engedélyezett a legjobb felhasználói élmény érdekében. Amennyiben a beállítás változtatása nélkül kerül sor a honlap használatára, vagy az "Elfogadás" gombra történik kattintás, azzal a felhasználó elfogadja a sütik használatát.

Bezárás