Horkolás okai és otthoni alvásvizsgálat

A felnőtt népesség jelentős részét érintik az alvás alatt jelentkező légzészavarok, melyek bizonyos esetekben akár a betegségben szenvedők élettartamát is befolyásolhatják.

Az alvás alatti légzészavarok leggyakoribb tünete a horkolás.

A horkolás oka a felső légutak területén kialakult szűkület, melynek hatására a beáramló levegő a szűkület helyén turbulenssé válik, a légutak bizonyos részeit megrezegteti. Így alakul ki a horkolás mindenki számára ismert kellemetlen hangélménye.

A légúti szűkület kialakulásában több tényező játszhat fontos szerepet. Ilyen például az alvás bizonyos fázisaira jellemző izomtónus csökkenés. A lágyszájpad és a garatfal izomzata is elernyed alvás során. Az izomtónus csökkenését növelheti a fokozott fáradtság, illetve bizonyos altatók, nyugtatók használata és az esti alkoholfogyasztás. A dohányzás, krónikus nyálkahártya-gyulladás előidézésével fokozhatja a tüneteket.

Ez az előszűrő készülék alkalmas arra, hogy egy felmerülő alvás-apnoe betegség diagnosztizálható legyen. A készüléket a páciens az otthonába egyszerűen felhelyezheti önmagára (tájékoztatás birtokában) és egy alvás intervallum alatt megméri a légzési paramétereit, oxymetriás értékeit , vérnyomását, pulzusát, rögzíti horkolási szokásait. Majd a készülékből kinyert adatokból szakorvosunk lelet formájában tájékoztatást ad a páciensnek.

Jelentkezzen be alvásvizsgálatra az alábbi telefonszámon, vagy e-mailban!

Itt írhat nekünk levelet!

magán pulmonológia

Térkép

Azonnali hívás