A COPD a krónikus obstruktív tüdőbetegség (vagy obstruktív – légzési nehezítettséggel járó – bronchitis-emphysema) angol nevének (Chronic Obstuctive Pulmonary Disease) rövidítése, a légzőrendszer lassan és fokozatosan súlyosbodó, lényegében visszafordíthatatlan betegsége. Két tünetcsoport, az idült hörghurut (bronchitis) és a tüdőtágulás (emfizéma) egyidejű megnyilvánulásával járó, gyulladásos kórfolyamat. Legfőbb tünete, hogy egyre jobban fokozódik a nehézlégzés, a köhögés, és a köpetürítés

Okai, tünetei

Családi örökletes megbetegedés, dohányzás, szennyezett levegőjű munkahely (bányászat). légúti betegségek együttesen előforduló csoportja. COPD-ről akkor beszélhetünk, ha a krónikus obstruktív bronchitis és a tüdőtágulás tünetei együttesen jelen vannak.

Krónikus bronchitis (hörghurut) valószínűsíthető, ha az ember folyamatosan, vagyis legalább két egymást követő évben, három hónapig köpetürítéssel társulóan köhög. A tüdőt a beérkező szennyezett levegő készteti fokozott váladéktermelésre. A tüdő védekező rendszere ugyanis a légcsőben és a hörgőkben termelődő nyákos váladék segítségével igyekszik eltávolítani a káros anyagokat. 

tüdőtágulásnál (emfizéma) a tüdő szövetének gyulladása nyomán a tüdőhólyagocskák visszafordíthatatlan roncsolódása, összeolvadása következik be, melynek következtében a légzőfelület csökken, ami ugyancsak légszomjhoz, ritkán köhögéshez vezet. A köhögés általában felkelés után, a reggeli órákban kínozza a beteget, a légzőrendszer így próbál megtisztulni az éjszaka összegyűlt váladéktól. Különböző légúti fertőzések súlyosbíthatják a tüneteket.

A nálunk igénybe vehető légzésfunkciós vizsgálat, vagy spirometria segítségével a diagnózis felállításában tudunk segíteni.

Várjuk szeretettel vizsgálatra!

Ezekről bővebb információt kérhet Schneider Zsolttól, a +36 70 240 5704 telefonszámon.

Schneider Med Csapata, akik Önökért dolgoznak!


0 hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Avatár helyőrzője